Pomocným biskupom prešovskej gréckokatolíckej archieparchie bude M.Lach

31.05.2013 Prešov

Prešov 30. mája (TASR) – Prešovská gréckokatolícka archieparchia bude mať pomocného biskupa, ktorým sa stane Mons. Milan Lach SJ. Hovorca gréckokatolíckej cirkvi Ľubomír Petrík dnes informoval, že slávnostná archijerejská svätá liturgia spojená s biskupskou vysviackou sa uskutoční v sobotu (1. 6.) o 10.00 v Bazilike Zosnutia Presvätej Bohorodičky v Ľutine.
Hovorca doplnil, že hlavným svätiteľom bude prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak, spolusvätiteľmi budú košický eparchiálny biskup Milan Chautur a bratislavský eparchiálny biskup Peter Rusnák.
Na slávnosti sa zúčastní aj apoštolský nuncius na Slovensku arcibiskup Mario Giordana a ďalší arcibiskupi a biskupi byzantského a latinského obradu zo Slovenska a zahraničia. Homíliu prednesie sekretár Kongregácie pre východné cirkvi arcibiskup Cyril Vasiľ.
„Svätý Otec František vymenoval otca Milana Lacha za pomocného biskupa pre Prešovskú archieparchiu a titulárneho biskupa ostrazinského 19. Apríla tohto roka. Je v poradí tretím pomocným biskupom v histórii Prešovskej eparchie, v súčasnosti archieparchie,“ spresnil Petrík.
Milan Lach sa narodil 18. novembra 1973 v Kežmarku v gréckokatolíckej rodine, svoje detstvo prežil v obci Ľubica. Gymnaziálne štúdiá ukončil v roku 1992 v Kežmarku, následne bol v tom istom roku prijatý do gréckokatolíckeho kňazského seminára a na Gréckokatolícku bohosloveckú fakultu UPJŠ v Prešove. Po ukončení tretieho ročníka vstúpil v roku 1995 do noviciátu Spoločnosti Ježišovej v Trnave, kde po dvoch rokoch zložil jednoduché večné sľuby.
Lach prijal kňazskú vysviacku 1. júla 2001 v gréckokatolíckom Katedrálnom chráme Narodenia Presvätej Bohorodičky v Košiciach. V roku 2009 získal doktorát na Pápežskom východnom inštitúte v Ríme a od roku 2011 pôsobil ako prodekan pre zahraničné vzťahy a pre rozvoj na Teologickej fakulte Trnavskej univerzity v Bratislave, kde prednášal kresťanskú spiritualitu a spiritualitu kresťanského Východu.
V reholi Spoločnosti Ježišovej (SJ) na Slovensku bol Lach od 30. decembra 2009 konzultorom provinciála a od 1. januára 2012 aj delegátom pre formáciu jezuitských scholastikov.
 

Vyberte región